Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De trambaan door de Van Oldenbarneveltstraat met links het portret van Multatuli, 1987

Deze straat is vernoemd naar Johan van Oldenbarnevelt, 1547-1619, pensionaris van Rotterdam 1576-1586, raadpensionaris van Holland 1586-1618. Stadspensionaris van 1576 tot 1586. Hij slaagde erin de positie van Rotterdam te versterken door onder meer de stad in 1581 een stem te geven in de Staten van Holland.

In 1975 werd in de Mauritsstraat de boekwinkel W. Pieterse in Poëzie geopend. De W. stond voor Woutertje, uit Multatuli’s roman ‘Woutertje Pieterse’. Beeldend kunstenaar Mathieu Ficheroux ontwierp het logo en briefpapier voor de winkel. In het begin van de jaren 1970 wilden kunstenaars, waaronder Ficheroux, de scheiding tussen kunst en publiek verkleinen. Zij wilden aandacht voor de rol van kunst in het openbare leven en kunst voor een breed publiek. De Rotterdamse Kunststichting ging hierop gericht beleid voeren en startte met het project ‘townpainting’. Het portret van Multatuli met de tekst ‘Van de maan af gezien zijn we allen even groot’ gemaakt door Ficheroux, is hiervan een sprekend voorbeeld. Multatuli werd op 7 juni 1975 onder grote belangstelling schuin tegenover de poëziewinkel onthuld. Toen het pand in de Mauritsstraat in 1985 werd afgebroken, verhuisde de winkel naar de Van Oldebarneveltstraat. Het portret verhuisde mee. In 1998 werd besloten om het door weer en wind aangetaste werk geheel te vernieuwen. Toen het schilderij voor deze restauratie werd verwijderd ontstond er grote commotie. Zo’n beeld mocht niet zomaar worden weggehaald. De herplaatsing werd dan ook uitbundig gevierd met een groot buurtfeest.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van het BKOR https://www.bkor.nl/beelden/multatuli/

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *