Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Een verkeersagent regelt het verkeer op de Binnenweg en de Karel Doormanstraat, 1955

De Binnenweg bestond al in 1454 en was de verbinding tussen Rotterdam en Schoonderloo en Delfshaven. Hij eindigde in Rotterdam bij de Binnenwegse brug over de Coolvest en de Binnenwegse Poort. In de zeventiende eeuw was de Binnenweg al bebouwd tot aan de Mauritsweg. De Oude Binnenweg tussen de Karel Doormanstraat en de Mauritsweg werd door het bombardement op Rotterdam nauwelijks getroffen en is de enige nog bestaande vooroorlogse winkelstraat in het centrum van Rotterdam. Het gedeelte tussen de Karel Doormanstraat en de Mauritsweg is tegenwoordig voetgangersgebied. Tussen 1888 en 1974 heette de straat ‘Binnenweg’, dus zonder de toevoeging ‘Oude’.

Karel Willem Frederik Marie Doorman (Utrecht, 23 april 1889 – Javazee, 28 februari 1942) was een Nederlands schout-bij-nacht. De Engelse naam voor zijn rang is Rear Admiral, en zo raakte hij bij de geallieerden onder zijn bevel, en later in de Engels sprekende wereld, bekend als Admiral Doorman. Doorman kwam om tijdens de Slag in de Javazee. Ter nagedachtenis heeft de Koninklijke Marine tot vier keer toe een schip naar hem genoemd, te weten in 1946, 1948, 1991 en 2015.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *