Radio Hertogjansplace
LloydkwartierRotterdam van toen

Arbeiders lopen de poort binnen van N.V. Wim H. Müller & Co Stuwadoors Mij. aan de Sint-Jobsweg, 1955

Arbeiders lopen de poort binnen van N.V. Wim H. Müller & Co Stuwadoors Mij. aan de Sint-Jobsweg, 21 maart 1955. Op de achtergrond staan loodsen en kranen aan de Parkhaven.

In 1876 richt Wilhelm Müller in Düsseldorf Wm H. Müller & Co op. Zijn zwager Willem Neese is zijn zakenpartner. Ze leveren vooral ijzererts aan Duitse hoogovens en na het lossen van de lading worden de binnenvaartschepen beladen met ijzer- en staalproducten. In 1878 komt er ook een vestiging in Rotterdam en dit wordt het belangrijkste kantoor. Willem Kröller treedt in 1881 in dienst en wordt verantwoordelijk voor de vestiging in Rotterdam.

De kernactiviteit blijft de levering en vervoer van ertsen naar het Duitse achterland. Nieuwe activiteiten worden toegevoegd zoals een cargadoors- en expeditiebedrijf en een rederij.

Kröller overlijdt tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1941. Ondanks het verlies van vijf schepen wordt de groei van het bedrijf na de oorlog daadkrachtig doorgezet. Vanuit Rotterdam worden diverse lijndiensten geopend op West-Europese en Noord-Afrikaanse havens. Diverse contracten voor agentschappen voor grotere rederijen, waaronder Hamburg-America Line (Hapag), worden binnengehaald en voor de afhandeling van schepen beschikt Müller & Co over een cargadoorsbedrijf. Eigen stuwadoorsbedrijven in Amsterdam en Rotterdam zorgen voor het laden en lossen van de schepen en een binnenvaartbedrijf vervoert erts en andere goederen over de Rijn naar en van het achterland.

De Müllerpier, de landtong tussen de Parkhaven en Sint-Jobshaven in het verlengde van de Coolhaven aan de westkant van het centrum van Rotterdam, is 9 november 1990 door de gemeenteraad van Rotterdam vernoemd naar het bedrijf Müller & Co, dat hier tussen 1908 en 1970 was gevestigd. Na de fusie en het vertrek van Müller werden de gebouwen en loodsen gesloopt en werd de pier een kermis- en evenemententerrein.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *