Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Coolsingel bij de Sint Laurensstraat, 1935

Rechts een deel van het Erasmiaans Gymnasium en op de achtergrond het postkantoor en de toren van het stadhuis.

De naam Coolsingel is afkomstig van het ambacht Cool. Het ambacht Cool komt reeds voor omstreeks 1280. In 1596 kocht de stad de ambachtsheerlijkheid Cool, Blommersdijk en Beukelsdijk van Jonkheer Jacob van Almonde. Bij Koninklijk Besluit van 20 september 1809 werd het ambacht Beukelsdijk, Oost- en West-Blommersdijk, genaamd Cool, tot een zelfstandige gemeente verheven. In 1811 werd Cool door Rotterdam geannexeerd.

Het Erasmiaans Gymnasium verhuist in 1884 naar dit neoklassieke gebouw aan de Coolvest, de huidige Coolsingel. In 1937 wordt het huidige gebouw aan de Wytemaweg betrokken. Het pand aan de Coolsingel gaat in mei 1940 verloren.

De foto komt uit de fotocollectie algemeen van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van erasmiaans.nl

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *