Radio Hertogjansplace
Oude NoordenRotterdam van toen

Opening van het heringerichte Pijnackerplein, inclusief speelvijver, 1971

Uit het Vrije Volk van 3 mei 1971:
De lieverdjes van het Oude Noorden waren zaterdag door het dolle heen. Zij waren gewoon niet weg te slaan bij het nieuwe Pijnackerplein, dat na een grondige en kostbare reconstructie herschapen is in een oase voor sport, spel en recreatie.

Wethouder H. van der Pols (wijkaangelegenheden) stelde het geduld van de vele honderden kinderen zaterdagmorgen bij de feestelijke opening niet al te lang op de proef. Hij volstond met een kort woord om de jeugd maar zo vlug mogelijk aan een uitgebreid feestprogramma te laten beginnen. De heer Van de Pols gewaagde van een historische dag voor het Oude Noorden, omdat deze wijk op het gebied van de recreatie nooit erg rijk voorzien is geweest. Hij noemde het verheugend dat vele wijkbewoners hun wensen en verlangens ten aanzien van de opzet van het plein kenbaar hadden gemaakt. Tot de jeugd zei wethouder Van de Pols: „Jullie hebben met dit plein een fijn cadeautje gekregen; Bedenk echter wel, dat het meer dan honderd miljoen centjes heeft gekost. Dat is veel geld. Zelfs de koningin krijgt lang niet ieder jaar zon duur cadeautje.”

De heer Van de Pols deed zowel op de jeugd als op de ouderen een beroep het nieuwe Pijnackerplein heel te houden. Wees er blij mee, speel er fijn mee en zorg er goed voor, zo hield de wethouder zijn jeugdig gehoor voor.

De heer J. C. W. Huigens, voorzitter van het wijkorgaan Het Oude Noorden, liet zich in dezelfde geest uit. Hij benadrukte dat iedereen, zowel de jeugd als de ouderen, een stukje verantwoordelijkheid voor het plein krijgt. Met het hijsen van de vlag waaruit een regen van confetti neerdaalde, verrichten wethouder Van der Pols en de heer Huigens de opening v.h. plein, dat de jeugd — na ‘n korte muzikale show — direct in bezit nam. Drie uur lang knutselden de kinderen dat het een lieve lust was.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 3 mei 1971.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *