Radio Hertogjansplace
Oude NoordenRotterdam van toen

De Noordmolenwerf gezien vanaf de 2e Lombardstraat, 1908

De Noordmolenwerf gezien vanaf de 2e Lombardstraat, uit het zuidwesten, 1908. Op de achtergrond de katholieke kerk aan het Boschje.

In 1659 komt het Boschje buiten de Hofpoort voor. Het was een met bomen beplant stadsplein aan de Goudsesingel. Het Boschje behoorde tot het terrein, dat nog in 1525 bekend was als het Foreest in Rubroek. De latere naam herinnert vermoedelijk aan dat Foreest (d.i. jachtterrein, wildernis met bos, woud). Ook de naam Goudsche Boschje kwam voor. Aansluitend bij het Boschje kreeg de daarop uitkomende laan de naam Boschlaan. Deze laan was in 1617 door Frans Jacobsz. Craay langs de oude vest aangelegd en daarom eerst naar hem genoemd. Later heette ze naar een andere eigenaar Laan Samuel Pietersz. Vlaming. De Boschlaan verbond het Boschje met de Jonker Fransstraat. Bij besluit B. 19 mei 1942 werd de naam ingetrokken.

In 1424 komt Danyel van Cralinghen met zijn Molenwerf in de Lombardstraat voor. In 1531 is er sprake van de steeg ‘daer die molen staet’ en wel vlak bij de Kloveniersdoelen in de Lombardstraat. Molenpad was de gewone naam voor deze steeg, die naar de molens aan de vest bij de Botersloot leidde. Later werd het Molenwerf, en ter onderscheiding van de Molenwerf op het einde van het Haringvliet is het tenslotte Noordmolenwerf geworden. Voor het bombardement in mei 1940 liep de Noordmolenwerf van de 2de Lombardstraat naar de Goudsesingel.

De fotograaf is Henri Berssenbrugge en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *