Radio Hertogjansplace
LloydkwartierRotterdam van toen

Lloydstraat, 1955

Bij de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd aan de Lloydstraat wordt met een hijskraan een olifant aan wal gehesen vanaf het schip Modjokerbo, 9 mei 1955. De olifant wordt een bezienswaardigheid op de manifestatie E ’55.

Uit het Vrije Volk van 9 mei 1955:
EEN KRAAN OP DE LLOYDKADE heeft vanmorgen de Indische olifanten Kamala en Susila van de „Modjokerto” getild en ze zachtjes op de wal gezet. In een broek van zeildoek én touw maakten de dieren het luchtreisje. Kamala spartelde met de voorbenen, liet de oren klapperen en brulde verontwaardigd, maar was gauw weer kalm toen Susila naast haar op de kade terechtkwam.

De „Modjokerto” van de Kon. Rotterdamse Lloyd heeft deze voor de tentoonstelling E’55 bestemde wijfjesolifanten, respectievelijk twaalf en vijftien jaar oud, van Colombo naar Rotterdam gebracht. Kamala en Susila zijn werkolifanten, die op Ceylon in de houtaankap en de ontginningen worden gebruikt. Ze zullen op de E’55 laten zien hoe goed ze boomstammen kunnen vervoeren. Hun matouts, de Singalezen Maddumage Gunawardana – (roepnaam Peter) en Kuruppuachchige Sunabiel (roepnaam Podi) hebben de reis meegemaakt en zullen de dieren tot het einde van de tentoonstelling verzorgen. Ze droegen bij aankomst een sarong, maar boven de gordel waren ze vanwege de kou min of meer op z’n Europees gekleed. Peter had een hoed op zijn hoofddoek gezet en Podi vertoonde zich met een soort uniformpet.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 9 mei 1955.

Met medewerking van Rotterdam van Toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *