Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Delftsevaart, 1936

De Delftsevaart met links de Stokvisbrug en rechts het Haagseveer met het hoofdbureau van politie in aanbouw, gezien vanaf de Galerij, 1936.

De Delftsevaart kan men beschouwen als een gedeelte van de vaart ‘van Rotterdam naar de Schie’, voor het graven waarvan graaf Willem IV op 9 juni 1340 aan Rotterdam vergunning gaf. Zij dankt haar naam aan de stad Delft.

De Stokvisbrug dankt zijn naam aan herberg ‘het Stockvischje’, die in de 17de en 18de eeuw herhaaldelijk wordt genoemd en in de Oppert bij de Hofpoort stond. Voor het bombardement in mei 1940 lagen het Stokviswater en de Stokvisbrug een stuk noordelijker ter hoogte van de Galerij. Bij besluit in 1942 werd de naam Stokviswater gegeven aan het kanaal dat de Rotte met de Delftsevaart verbindt. De brug over dit kanaal ten noorden van de huidige Oppert ontving de naam Stokvisbrug. Deze brug is de oude Teilingerbrug,die van 1915 tot 1940 ter hoogte van de Teilingerstraat over de thans gedempte Rotterdamse Schie lag.

De foto is van Spaarnestad en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *