Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De West-Kruiskade met op de achtergrond de toren van het stadhuis aan de Coolsingel, 1988

De Kruiskade komt reeds in 1506 onder deze naam voor. Het was toen nog maar een voetpad. Dit pad werd in de eerste helft van de 19de eeuw door de Rotterdamsche Werkvereeniging verbreed en tot een schelpweg gemaakt. In 1853 werd de weg door de stad overgenomen en bestraat. In 1401 werd ze de ‘Ka tot Rotterdam in Cool’ genoemd. De oudste kaart waarop de Kruiskade voorkomt dateert uit 1540. Hierop wordt het verlengde van deze kade in westelijke richting tot aan de Delfshavense Schie ‘doorgeghraven oude ka’ genoemd. De kade moet ouder zijn dan 1389, het jaar waarin toestemming werd verleend om deze Schie te graven.

De Kruiskade was in de 19e eeuw al grotendeels bebouwd; de West-Kruiskade lag grotendeels op het grondgebied van de voormalige gemeente Delfshaven en ging het hart vormen van het Oude Westen. Tussen 1855 en 1940 was op de grens van de West-Kruiskade en de Kruiskade de Rotterdamse Diergaarde gevestigd. Bij het bombardement op Rotterdam van mei 1940 werd de Kruiskade (en de oude Diergaarde) verwoest behalve Hotel Central en de Luxor-bioscoop (tegenwoordig het Oude Luxor Theater). De West-Kruiskade bleef gespaard.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *