Radio Hertogjansplace
MiddellandRotterdam van toen

De Beukelsdijk gezien vanaf het Burgemeester Meineszplein, 1931

De naam van de Beukelsdijk is ontleend aan het geslacht Bokel of Beukel. Het ambacht Beukelsdijk van heer Ghisebrecht Bokel (Beukel) wordt reeds in 1281 genoemd. De Beukelsdijk maakt deel uit van de oude zeedijk die in de 12de eeuw werd aangelegd. Daartoe behoorden ten westen van de Rotte de Blommersdijk en ten oosten van de Rotte de Oudedijk.

Sjoerd Anne Vening Meinesz (Harlingen, 20 februari 1833 – Leusden, 26 december 1909) was een Nederlands politicus en journalist. Hij was burgemeester van de gemeente Rotterdam van 1881 tot 1891 en van de gemeente Amsterdam 1891 tot 1901. In de gemeente Rotterdam was hij nog burgemeester onder de naam Meinesz, in 1893 kreeg hij bij Koninklijk Besluit toestemming om de naam ‘Vening’ aan zijn achternaam ‘Meinesz’ toe te voegen. Vening was de achternaam van zijn moeder.

Vening Meinesz was een liberaal bestuurder en politicus. Hij begon zijn loopbaan als hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad en werd later burgemeester. Daarnaast was hij ook lid van zowel de Eerste als de Tweede Kamer, wat destijds nog te combineren was. In 1869 werd hij wethouder van financiën in de hoofdstad, maar moest aftreden toen hij met de dochter van burgemeester Den Tex trouwde. Als burgemeester voerde hij in beide steden het bewind met vaste hand. Hij was een aanhanger van de conservatief liberale stroming, die in de Kamers over uiteenlopende zaken sprak.

De foto is van Spaarnestad en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *