Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenSpaansepolder

Kantoor en fabrieksgebouwen van Van Nelle bij avond, 1928

Kantoor en fabrieksgebouwen van Van Nelle bij avond, vanaf de ingang van het fabrieksterrein, 1928.

Een industrieel monument in de Spaansepolder langs de Delfshavense Schie is het voormalig bedrijfscomplex van de koffie, thee en tabakverwerkende firma Van Nelle. De Van Nellefabriek doet tegenwoordig dienst als bedrijfsverzamelgebouw.

Het pand is een vernieuwend hoogstandje van de architecten Brinkman en Van der Vlugt. Zij krijgen in de tweede helft van de jaren twintig van de vooruitstrevende Van Nelle-directeur Van der Leeuw opdracht om een nieuwe fabriek te bouwen. Het hypermoderne eindresultaat zet Rotterdam nog meer op de kaart als moderne architectuurstad. De beroemde Le Corbusier spreekt in 1932 na een bezoek aan de fabriek van ‘het mooiste schouwspel van deze tijd’. Het gunstig gelegen complex valt op door openheid en doorzichtigheid, te danken aan de glazen gevels en afscheidingen. Eveneens transparante luchtbruggen verbinden de tabaks, – koffie- en theefabriek met opslag- en expeditiehallen.

In 1998 doet eigenaar Sara Lee/DE het gebouw van de hand, waarna het wordt gereoveerd en ingericht als evenementenlocatie en bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve sector. Kort voor 2000 krijgt de Van Nellefabriek de status van rijksmonument. In januari 2013 is het complex voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op 21 juni 2014 werd de fabriek officieel op deze lijst geplaatst.

De fotograaf is E.M. van Ojen en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *