De oprit van de Koningsbrug over de Oudehaven, 1955. Op de achtergrond de Willemsspoorbrug
De Koningsbrug was een draaibrug over de Oudehaven in Rotterdam en vormde de verbinding tussen de Boompjes en de Oosterkade. De brug werd op 24 september 1860 geopend door Koning Willem III. De brug werd geflankeerd door vier leeuwen die afkomstig waren van de afgebroken Hofpoort en kreeg in de volksmond de bijnaam Vierleeuwenbrug.
In de Meidagen van 1940 bleef de Koningsbrug gespaard. Na de Watersnood van 1953 werd besloten alle zeedijken tot deltahoogte op te hogen. Hiervoor was het nodig om de Oude Haven van de rivier af te sluiten. De Maasboulevard werd aangelegd en de Koningsbrug werd afgebroken. Drie van de vier leeuwen verhuisden naar de lege boulevard en kijken sindsdien uit over de Maas, de vierde werd geschonken aan de verbindingstroepen (destijds nog onderdeel van de genie) ter herdenking van de inzet in Rotterdam in mei 1940. Hij lag jarenlang op de appelplaats van de Elias Beeckmankazerne in Ede. Bij het sluiten van de kazerne in 2010 verhuisde de leeuw mee naar de Bernhardkazerne in Amersfoort. Defensie schonk de gemeente Ede in 2011 een replica van de leeuw als dank voor het feit dat Ede meer dan een eeuw garnizoensplaats is geweest.
In de jaren 60 werden enkele hoge appartementsgebouwen gebouwd op de zandvlakte die de Maasboulevard was. In 1964 verrees de Leeuwenflat.
De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen