Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenVreewijk

De Vaanweg gezien vanaf het voetgangersviaduct, 1969

De Vaanweg gezien vanaf het voetgangersviaduct met op de achtergrond het Ikazia Ziekenhuis en het metroviaduct, 15 juli 1969.

Deze weg dankt zijn naam aan de voormalige boerderij ‘De Vaan’ aan de Dordtsestraatweg. Het tuindorp werd gebouwd op de landerijen, die bij deze boerderij behoorden. De naam ‘De Vaan’ is afgeleid van de familie Vaandrager, die vroeger eigenaar van deze boerderij was. Enige tijd heeft de NV HygiĆ«nische Melkstal ‘De Vaan’ boerderij en bouwland geĆ«xploiteerd. In 1921 werden deze aangekocht door de gemeente Rotterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hier in opdracht van de NV Vreewijk Tuindorp De Vaan gebouwd.

Het Ikazia Ziekenhuis is sinds 1968 een ziekenhuis in het Rotterdamse stadsdeel Charlois. Het ziekenhuis staat aan de Montessoriweg, bij winkelcentrum Zuidplein en Rotterdam Ahoy. Er werken circa 1300 mensen.

De naam Ikazia is een afkorting van InterKerkelijke Actie Ziekenhuis in Aanbouw, een stichting die in de jaren zestig lang geijverd heeft voor de bouw van het ziekenhuis.

De foto komt uit de Collectie Topografie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *