Radio Hertogjansplace
FeijenoordRotterdam van toen

De Gasfabriek Feijenoord aan de Persoonshaven, 1964

De Gasfabriek Feijenoord aan de Persoonshaven met de nieuwe ombouwhal en in het midden het waterreservoir, 7 juli 1964.

Rond 1900 telde Rotterdam diverse gasfabrieken. De gasfabriek produceerde vooral voor verlichting van straten, woningen en bedrijven. Dat gebeurde door kolen via zogenoemde ‘droge destillatie’ om te zetten in gas.

Toen in de jaren ‘20 elektrische verlichting in zwang raakte, nam de vraag af. De gasfabrieken in Feijenoord en aan de Keilehaven bleven draaien om gas te produceren voor (stads)verwarming en koken. Na de ontdekking van de gasbel in Slochteren werden de gasfabrieken overbodig, omdat Nederland toen overstapte op aardgas. De gasfabrieken werden gesloopt waarbij meestal een zwaar vervuild terrein achterbleef.

Het Ministerie van I&W stelt geld beschikbaar voor de sanering van de gasfabriekslocaties. Onder het motto ‘Rotterdam ruimt zijn rommel op’ is de afgelopen jaren de sanering van alle gasfabriekslocaties in Rotterdam voortvarend opgepakt. Zo is in de jaren ’90 in Kralingen de grootste grondsanering uitgevoerd in Nederland in een stedelijke omgeving. Sinds die tijd heeft Kralingen één van de schoonste toplagen van de stad. En ook de gronden van de voormalige gasfabriek Feijenoord zijn gesaneerd.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van rotterdam.nl.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *