Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Japanse manifestatie Edomachi op het Weena, 1984

Uit het Vrije Volk van 11 juli 1984:
ROTTERDAM — Met het doorknippen van maar liefst zeven linten werd gisteren de Japanse straat “Edomachi” aan het Weena geopend. De plechtigheid werd onder anderen verricht door burgemeester Bram Peper, de heer N. Nakashima, ambassadeur van Japan in Nederland en ex-judokampioen Anton Geesink. Met het openstellen van deze Edomachi begint de manifestatie “Japan in Rotterdam”.

De organisatie (een Japans-Rotterdamse co-produktie) komt met Edomachi kleurrijk en trefzeker voor de dag. De Japanse straat (“klein dorp” is een betere benaming) staat er met z’n tientallen huisjes, restaurants, een open podium, een vuurtoren en een “themapaviljoen” prima bij. Juist vanwege z’n simpelheid (alle huizen zijn van hout opgebouwd) doet het dorpje sympathiek aan. Er was gisteren al genoeg te doen: een groepje Japanse acteurs bracht in originele kostuums een oud-Japans theaterspel. Voor ons Westerlingen absoluut niet te volgen, maar niemand die zich daar aan stoorde.

Een Japanse koordvlechter trok meteen al tientallen nieuwsgierigen om zich heen die muisstil het ingewikkelde procedé trachtten te volgen. In het paviljoen, waar een aardig overzicht wordt gegeven van de 375 jaar oude handelsbetrekkingen tussen beide landen, was het propvol.

Op Edomachi is iedere dag wel wat te beleven: van Japanse muziek, pantomime en theater tot een originele theeceremonie. Of als u het wat pittiger wilt: demonstraties zwaarddansen, judo, jiu-jitsu, kendo of karate. Uiteraard kan men er Japans eten en voor de liefhebbers staat de sake lauw en het kirin-bier koud.
De manifestatie, die vanaf 1 augustus in De Doelen met een uitgebreid cultureel programma wordt ondersteund, duurt tot 26 augustus. Edomachi is dagelijks geopend van 11.00 – 22.30 uur. Entree: ƒ2,50. Kinderen: ƒ 1,25.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 11 juli 1984.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *