Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Coolsingelziekenhuis, 1960

De sluiting van het Coolsingelziekenhuis met een boom uit de tuin van het oude ziekenhuis die met paard en wagen wordt overgebracht naar het Dijkzigtziekenhuis, 7 december 1960.

Uit de Volkskrant van 8 december 1960:
ROTTERDAM, 8 dec. — Woensdag is definitief een einde gekomen aan de werkzaamheden in het meer dan honderd jaar oude en door de oorlog danig gekortwiekte Coolsingel-ziekenhuis. De laatste patiënten, die er nog ter verpleging waren, zijn woensdagmorgen overgebracht naar het nieuwe ziekenhuis Dijkzigt. Het personeel nam ‘s middags afscheid met een rondgang door het verlaten gebouw. Uit de tuin werd vervolgens in optocht een loot van een meer dan 100 jaar oude plataan uit de tuin meegevoerd naar Dijkzigt, waar het boompje in het midden van het ziekenhuisplein opnieuw werd geplant.

Een dependance van het gebouw, waarin de pathologische afdeling van het oude complex is gevestigd, blijft voorlopig in gebruik. Het oude hoofdgebouw zal echter successievelijk worden leeggehaald en de verwachting is, dat in het voorjaar van 1961 de slopers bezit van het onttakelde ziekenhuis zullen nemen. De bedoeling is op de duur de Lijnbaan door te trekken naar de „oude” Binnenweg.

De pathologische afdeling kan pas na half 1961 tegen de grond, omdat omstreeks die datum de nieuwe afdeling in het Dijkzigt-ziekenhuis gereed zal zijn. Met deze afdeling is dan ook het nieuwe ziekenhuis, waarin thans 600 van de 900 bedden bezet zijn, afgebouwd. Ook de oude pathologische afdeling zal dan tegen de grond gaan en de. stedebouwkundigen kunnen dan hun Lijnbaankwartier laten afronden met de vierde torenflat, die ter plaatse van het Coolsingel-ziekenhuis was ontworpen.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt, via delpher.nl, uit de Volkskrant van 8 december 1960.

Met medewerking van Rotterdam van toen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *