Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De tijdelijke directiekeet naast de nieuwbouw van het gebouw van de firma A. Jungerhans aan de Binnenweg 1952

De tijdelijke directiekeet naast de nieuwbouw van het gebouw van de firma A. Jungerhans aan de Binnenweg waarop staat: ‘Hier komt de nieuwe zaak van A. Jungerhans’, 1952.

Anton Jungerhans komt uit Pruisen en begint in 1882 een winkel in ‘galanterieën’. Volgens Van Dale zijn dat sierlijke snuisterijen. Van 1884 tot 1894 is de winkel van Jungerhans in de Hoogstraat te vinden, in die tijd dé winkelstraat van Rotterdam. Daarna zit Jungerhans een paar jaar aan het Hang om vervolgens naar de Leuvehaven te verhuizen. Op die locatie blijft de winkel tot 1907. In 1908 gaat hij naar de definitieve locatie aan de Coolsingel. Daar wordt later een heel gebouw neergezet voor de winkel van Jungerhans, dat in 1921 de deuren opent.

Jungerhans aan de Coolsingel wordt bij het bombardement op Rotterdam in mei 1940 geheel verwoest. Vier weken later al openen de deuren van een noodwinkel aan de Binnenweg. Een tweede noodwinkel komt in het winkelcentrum Dijkzight aan de Mathenesserlaan. In de jaren vijftig komt Jungerhans terug in het centrum van Rotterdam met een nieuwe winkel. In 1953 gaat aan de Binnenweg de grote winkel van Jungerhans open. Het pand is ontworpen door het architectenbureau van de gebroeders Kraaijvanger. Het pand en het interieur zijn blikvangers.

Het verlengde van de Oude Binnenweg tussen Coolsingel en Karel Doormanstraat heet sinds 1971 Binnenwegplein.

De fotograaf is Frans van Dijk en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van rijnmond.nl http://www.rijnmond.nl/…/Een-deftige-winkel-in-Rotterdam en uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *