Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Mariniersweg,1961

Deze straatnaam herinnert aan het optreden van de mariniers in de meidagen van 1940. De Mariniersweg heette van 1942 tot 1947 Admiraal de Ruyterweg. Laatstgenoemde naam werd op 10 april 1947 gegeven aan de verkeersweg, die van het Pompenburg naar de Vondelweg loopt.

De rol van de mariniers is in de loop van de geschiedenis een eigen leven gaan leiden. Een paar dozijn mariniers voerden moedig en doortastend strijd, maar met hen honderden gewone infanteristen, genisten, alsmede luchtmacht- en marine depottroepen. De rol van de mariniers wordt zwaar overdreven. De actie van mariniers en marinedepottroepen op 13 mei was weliswaar moedig, maar tactisch een drama en de hardnekkige weigering van hun korpscommandant om degelijk met de landmacht samen te werken leidde ertoe dat ze niet wisten dat er Duitsers al vier dagen in het bankgebouw aan de kop van de Willemsbrug zaten waardoor de actie mislukte en menig marinier het leven liet.

Het Korps Mariniers is het marine-infanteriekorps van de Koninklijke Marine en een van de oudste onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. Het korps herleidt haar wortels naar het Regiment der Marine dat op 10 december 1665 op initiatief van raadpensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter werd opgericht. Van oudsher lag het voornaamste werkterrein van het Korps Mariniers buiten het moederland: aanvankelijk vooral op de vloot; later ook in de koloniën. Dit komt tot op heden tot uiting in de wapenspreuk: Qua patet orbis (Zo wijd de wereld strekt).

De fotograaf is Jos Niehorster en de foto komt van de site www.rovm-digitaal.nl. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam, van Allert Goossens en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *