Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Weena, 1970

Het Weena waar Havodam, de kleinste haven ter wereld lag. Dit was een 200 meter lange maquette van de Rotterdamse havens tijdens de manifestatie C’70, 1970.

C70 wordt gehouden in de hele binnenstad. Het moet laten zien dat Rotterdam meer is dan een werkstad. Er zijn paviljoentjes met eethuisjes, er komt een kabelbaan door het centrum en aan het Weena wordt de haven nagebouwd in maquettevorm.

De manifestatie is geen grote publiekstrekker en er komt ook kritiek. De protestgeneratie laat van zich horen met pamfletten tegen de ‘door grootheidswaan verblinde regenten’. De stad heeft het gehad met het feit van de economische ontwikkeling voorgaat op de ontwikkeling van de binnenstad.

Het Weena dankt zijn naam aan het Huis of Hof van Weena, dat ter hoogte van Station Hofplein lag. Dit kasteel was in het begin van de 13de eeuw gebouwd en werd bewoond door de familie Bokel. Het was vermoedelijk een vierkante woontoren, die op een eilandje lag. Volgens de kroniekschrijver Willem van der Sluys werd het kasteel in 1426 door de Hoekse troepen onder Willem Nagel verwoest. Slechts een gedeelte van de toren heeft hier nog verschillende eeuwen gestaan. Toen de stad in 1590 eigenares van het terrein werd, zijn daarheen de lakenramen overgebracht. Op het grondgebied van het vroegere kasteel lagen van 1854 tot 1956 de 1ste en 2de Weenastraat en het Weenaplein. Deze zijn verdwenen in verband met de aanleg van het vliegveld Heliport. In deze buurt herinneren enige straten aan de heren van Weena, zoals de Almondestraat, de Boekhorststraat en de Roo Valk-straat. De naam Weena is een verbastering van Wedena, dat is afgeleid van het middeleeuwse woord wedeme (morgengave of huwelijksgift).

De foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam en de informatie komt van rotterdam.nl en uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *