Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Zicht vanaf de Korte Wagenstraat op de Westewagenstraat (voorgrond), 1922

Zicht vanaf de Korte Wagenstraat op de Westewagenstraat (voorgrond), 1922. In het midden een houten noodbrug over de Delftsevaart tijdens de doorbraak naar de Meent.

De Kortewagenstraat is een verbastering van Kordewagenstraat, afgeleid van het huis ‘de vergulde Kordewagen'(=kruiwagen), vlakbij in de Westewagenstraat. Omstreeks 1647 is deze naam in gebruik gekomen. De straat liep van de Zandstraat naar de Westewagenstraat in het verlengde van de Hofstraat. De straat werd ook wel Hofstraat en Zusterstraat genoemd. Deze laatste naam werd vernoemd naar het klooster van de Witte Zusters, het Sint Agathaconvent. Bij besluit B&W 26 september 1930 werd de naam Kortewagenstraat ingetrokken.

De Westewagenstraat komt al voor in 1363, evenals de Wagenbrug aldaar op het Westeinde. Later wordt ze ook Delftsche Wagenstraat genoemd, omdat ze de ‘rijweg’ was naar Delft. Hier hadden zich wagenverhuurders gevestigd, voer het wagenveer af en konden boeren en buitenlui , die de Delftsepoort waren binnengetreden , hun paarden stallen. Ook wagenmakers en hoefsmeden oefenden daar hun bedrijf uit. Het gedeelte van de Oude Westewagenstraat, dat lag tussen de Hoogstraat en de Sint-Laurensstraat, heette tot 1902 Korte Westewagenstraat. De huidige Westewagenstraat ligt op dezelfde plaats als de vooroorlogse straat van die naam. Alleen het gedeelte ten noorden van de Meent vormt thans een gedeelte van het Haagseveer.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *