Radio Hertogjansplace
KralingenRotterdam van toen

Het Oostplein vol werkzaamheden voor de aanleg van de metro, 1977

Het Oostplein maakte tot de Tweede Wereldoorlog deel uit van Schielands Hoge Zeedijk, de primaire waterkering van Holland. Bij de naoorlogse wederopbouw is de Maasboulevard de primaire waterkering geworden. Aan het Oostplein ligt nog wel het Gemaal mr. U.G. Schilthuis van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, een boezemgemaal dat het water uit de Rotte twee tot drie meter oppompt naar het Boerengat en de Nieuwe Maas. Ondergronds ligt sinds 1982 het metrostation Oostplein van de metrolijnen A, B, en C. De metro kruist de waterbuis onderlangs.

Tussen 1823 en 1940 was aan het Oostplein de kazerne van de Rotterdamse mariniers gevestigd, in het voormalige arsenaal van de Admiraliteit van Rotterdam. Aan de Mariniers herinnert het in 1963 onthulde Mariniersmonument aan het Oostplein. Het Korps Mariniers viert jaarlijks op 10 december zijn verjaardag op het Oostplein en herdenkt daarbij de gevallenen.

Op het Oostplein stond sinds 1711 de stellingkorenmolen ‘De Noord’. Deze molen overleefde het bombardement doordat de molenaar de wieken liet draaien. De omliggende bebouwing brandde uit. Op 28 juli 1954 werd molen De Noord alsnog door brand verwoest. Hij is niet herbouwd.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Het Oostplein maakte tot de Tweede Wereldoorlog deel uit van Schielands Hoge Zeedijk, de primaire waterkering van Holland. Bij de naoorlogse wederopbouw is de Maasboulevard de primaire waterkering geworden. Aan het Oostplein ligt nog wel het Gemaal mr. U.G. Schilthuis van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, een boezemgemaal dat het water uit de Rotte twee tot drie meter oppompt naar het Boerengat en de Nieuwe Maas. Ondergronds ligt sinds 1982 het metrostation Oostplein van de metrolijnen A, B, en C. De metro kruist de waterbuis onderlangs.

Tussen 1823 en 1940 was aan het Oostplein de kazerne van de Rotterdamse mariniers gevestigd, in het voormalige arsenaal van de Admiraliteit van Rotterdam. Aan de Mariniers herinnert het in 1963 onthulde Mariniersmonument aan het Oostplein. Het Korps Mariniers viert jaarlijks op 10 december zijn verjaardag op het Oostplein en herdenkt daarbij de gevallenen.

Op het Oostplein stond sinds 1711 de stellingkorenmolen ‘De Noord’. Deze molen overleefde het bombardement doordat de molenaar de wieken liet draaien. De omliggende bebouwing brandde uit. Op 28 juli 1954 werd molen De Noord alsnog door brand verwoest. Hij is niet herbouwd.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *