Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toen

De Coolsingel en het stadhuis, 1949. Op de achtergrond het Hofplein

Het stadhuis raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog door het vuur van het bombardement beschadigd. Ook zijn er beschadigingen door kogels in het stadhuis te vinden. Helaas kunnen we de oorsprong van deze beschadigingen aan het stadhuis niet met zekerheid achterhalen. Wat we wel weten is dat er voor de overgave van de stad na het bombardement van 14 mei 1940 geen Duitse soldaten op de Coolsingel zijn geweest. De gaten in het stadhuis zijn dus niet het gevolg van gevechten tussen Nederlandse en Duitse soldaten.

Postkantoor, stadhuis en politiebureau worden na de Duitse inval op 10 mei 1940 extra beveiligd en de straten eromheen gebarricadeerd. De beveiligingstroepen controleren alle passanten.

De bewaking schiet in eerste instantie ook op overvliegende vliegtuigen. Het in het postkantoor gevestigde hoofdkwartier van de luchtverdediging draagt op hiermee te stoppen omdat het geen enkele zin had en bovendien steeds de indruk van vuurgevechten op straat gaf.

Op 12 mei wordt melding gemaakt van geïnfiltreerde Duitse troepen op de Coolsingel, waarna een zuiveringsactie wordt ingezet. Hierbij worden geen Duitse soldaten aangetroffen, maar het tekent de onzekere situatie.

In deze zenuwachtige sfeer vinden gedurende de meidagen diverse incidenten plaats waarbij Nederlandse militairen elkaar beschieten omdat ze denken met doorgebroken Duitse soldaten te maken te hebben.

De betrouwbare website Zuidfront Holland vermeld hier bijvoorbeeld een soldaat die bij de bewaking van het postkantoor naast het stadhuis vrijwel zeker door eigen vuur gewond raakt en uiteindelijk bezwijkt.

Het is daarom het meest waarschijnlijk dat de kogelgaten afkomstig zijn van een verwarde schietpartij tussen Nederlandse troepen.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van de website van Museum Rotterdam. https://museumrotterdam.nl/…/wat-doen-die-kogelgaten-in…

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *