Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Mensen winkelen op de Binnenweg later het Binnenwegplein, 1953

Mensen winkelen op de Binnenweg (later het Binnenwegplein genoemd), 29 oktober 1954. We zien onder andere Van Vorst schoenenmagazijn, Ter Meulen en De Klerk.

De Binnenweg bestond al in 1454 en was de verbinding tussen Rotterdam en Schoonderloo en Delfshaven. Hij eindigde in Rotterdam bij de Binnenwegse brug over de Coolvest (oude naam van de Coolsingel) en de Binnenwegse Poort. In de zeventiende eeuw was de Binnenweg al bebouwd tot aan de Mauritsweg. De Oude Binnenweg tussen de Karel Doormanstraat en de Mauritsweg werd door het bombardement op Rotterdam nauwelijks getroffen en is de enige nog bestaande vooroorlogse winkelstraat in het centrum van Rotterdam. Het gedeelte tussen de Karel Doormanstraat en de Mauritsweg is tegenwoordig voetgangersgebied. Tussen 1888 en 1974 heette de straat ‘Binnenweg’, dus zonder de toevoeging ‘Oude’.

Het Binnenwegplein is het voetgangersgebied tussen de Coolsingel en de Karel Doormanstraat. Op de oostelijke hoek van het Binnenwegplein met de Lijnbaan staat het voormalige warenhuis van woninginrichtingbedrijf De Klerk, Meubelwarenhuis H.H. de Klerk. Vanaf 1988 tot 2014 was de boekhandel Donner gevestigd in dit kubusvormige gebouw. Aan de overkant daarvan zat tussen 1951 en 1993 het warenhuis Ter Meulen.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *