Radio Hertogjansplace
KralingseveerRotterdam van toen

Tijdens de strenge winter van 1929 lopen mensen over de Nieuwe Maas van Kralingseveer naar IJsselmonde

Uit de Courant van 15 februari 1929:

KONING WINTER BOUWT EEN BRUG OVER DE MAAS TE ROTTERDAM. — Sedert jaren is het niet voorgekomen, dat het ijs zich in de Maas te Rotterdam zoo stevig heeft vastgezet, dat men te voet de rivier kan oversteken, zooals thans even voorbij de Oude Plantage het geval is. Vele Rotterdammers maken van deze nieuwe tijdelijke oeververbinding gebruik.

De langdurige winter brengt voor de Maasstad, die voor haar handel grootendeels op het water is aangewezen, bijzonder groote moeilijkheden met zich mede. Aanvankelijk hadden de schepen niet al te veel moeite zich door het ijs te werken, doch hoe meer schotsen in het water kwamen te drijven, des te sneller bevroor het weer. Ten slotte heeft de sterke vorst der drie laatste dagen de drijvende ijsschotsen zóó krachtig aaneengeklit, dat over de geheele havenoppervlakte een dik ijstapijt ontstond, waardoorheen zelfs de sleepbooten, die van Ijsbrekers zijn voorzien, zich niet meer kunnen wringen. De oude Rotterdammers moeten ver in hun geheugen teruggrijpen, om zich een dergelijken ijstoestand in hun havens voor den geest te kunnen brengen. Gelukkig zijn er mensen geweest, die de mogelijkheid van zwaren ijsgang in de havens hebben voorzien. De N.V. Nederlandsche Stoomsleepdienst, voorheen P Smit Jr., heeft drie jaar geleden een specialen ijsbreker laten houwen. Deze extra-sterke sleepboot, de „Siberië”, is zóó geconstrueerd, dat haar oploopende neus over de ijsvlakte glijdt, waarna het ijs door het gewicht van het schip wordt gekraakt.

De fotograaf is Frans van Dijk en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit de Courant van 15 februari 1929.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *