Radio Hertogjansplace
Oude NoordenRotterdam van toen

Het spoorviaduct over de Bergweg ter hoogte van station Bergweg, 1953

Station Rotterdam Bergweg is een gesloten spoorwegstation aan de Hofpleinlijn in Rotterdam. De halte ligt op het Hofpleinviaduct boven de kruising met de Bergweg in de deelgemeente Noord.

Het station werd geopend op 1 oktober 1908. Het huidige stationsgebouw, naar ontwerp van Sybold van Ravesteyn werd geopend in 1960. Het station had oorspronkelijk twee perrons, maar alleen spoor 1 en het daaraan gelegen oostelijke perron was de laatste jaren nog in gebruik. Van Rotterdam Bergweg vertrok tot 3 juni 2006 ieder half uur een stoptrein naar Den Haag Centraal en een stoptrein naar Rotterdam Hofplein.

Het station Rotterdam Bergweg was verouderd. Het was te duur om het station voor de periode tot de ingebruikname van de metrotunnel (het zogenoemde Statenwegtracé) tussen station Melanchthonweg (de vervanger van het voormalige station Kleiweg) en Centraal Station geschikt te maken voor RandstadRail. Dagelijks kende het station ongeveer 200 instappers. Sinds de ingebruikname van het ondergrondse Randstadrailtracé, is het spoor weggenomen bij de kruising van de A20. Daardoor is het oude Hofpleintracé niet meer verbonden met het overige spoornet.

Het stationsgebouw is uiterlijk zo veel mogelijk gerestaureerd, als onderdeel van het project Hofbogen. Sinds enkele weken is Station Bergweg in gebruik als foodhall met in het interieur verwijzingen naar het spoorse verleden, o.a. met oude CTA-bakken (die op dit station overigens nooit gehangen hebben).

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *