Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De ABN-AMRO Bank aan de Coolsingel, 1979

De ABN-AMRO Bank aan de Coolsingel met aan de gevel de sculptuur De Welvaart (het Nakie van Blakie of Bank Bil-Jet) van beeldhouwer Piet Starreveld, 1979.

In de wederopbouwperiode van Rotterdam speelde naast de havenactiviteiten het bankwezen een belangrijke rol. Zodoende werden er op de Blaak in de jaren vijftig een rij bankgebouwen neergezet ten westen van het bankgebouw van R. Mees & Zoonen (nu de Willem de Kooning Academie), dat het bombardement van 1940 doorstaan had. Aan de gevel van de toenmalige Amsterdamse Bank- Incassobank werd een vrouwenfiguur bevestigd, gemaakt door Piet Starreveld. Zoals in deze periode gebruikelijk was, had ook dit kunstwerk een symbolische lading. De vrouw is het symbool voor de welvaart en houdt een aanvliegende vredesduif in de hand. Aan haar voeten is een fries aangebracht met een zaaier, een smid, een ploeger een steigerend paard en een vrouw die schoven wegdraagt. Deze symbolen verbeelden de voorspoed, die de stad en het land om zich heen zagen of verwachten in die naoorlogse jaren en waar de bank- en het bedrijfsleven aan zouden bijdragen. Het beeld werd in 1953 aangeboden aan de gemeente. In 1979 verhuisde het beeld met de bijnamen ‘het Nakie van Blakie’ en ‘Bank-Bil-Jet’ naar het kantoor van de AMRO Bank aan de Coolsingel. Dat gebouw dateert uit 1949 en werd gebouwd door de Rotterdamse Bank, die in 1964 fuseerde met de Amsterdamse Bank.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van de site van Beeldende Kunst en Openbare Ruimte Rotterdam. https://www.bkor.nl/beelden/welvaart/

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *