Radio Hertogjansplace
OverschieRotterdam van toen

Aan de Abtsweg in Kleinpolder staan bewoners in de rij voor een telefooncel, 1953

De Oost- en West-Abtspolders in Delfland ten westen van Overschie danken hun naam aan de abdij van Egmond, die tegen het einde van de 10de eeuw in dit gebied landerijen en tienden van de graaf van Holland had gekregen. De Abtsweg is hier naar vernoemd.

Bij het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 waren 25.000 woningen verloren gegaan en werden 80.000 mensen dakloos. In 1941 werd de gemeente Overschie door Rotterdam geannexeerd. In 1947 begon de stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese van de Dienst Stadsontwikkeling met het ontwerp van de wijk. De structuur van de wijk was gebaseerd op de zogenaamde ‘wijkgedachte’.

De wijk Kleinpolder was bedoeld voor de huisvesting van arbeiders van het industriegebied de Spaanse Polder. Vanwege het gebrek aan materialen direct na de Tweede Wereldoorlog en de grote woningnood is in Kleinpolder uitgebreid geƫxperimenteerd met industrialisatie van de woningbouw.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *