Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Op de hoek van de Coolsingel en het Binnenwegplein staat het bronzen beeld Monsieur Jacques, 1984

Sinds het levensgrote beeld Monsieur Jacques van Oswald Wenckebach aan de Coolsingel staat, hebben vele Rotterdammers het in hun hart gesloten. Monsieur Jacques is niet een portret van een werkelijk bestaand persoon, maar de verbeelding van de zelfvoldane burgerman in het algemeen. Sinds 1959 staat hij op dezelfde plek nadrukkelijk om zich heen te kijken en niets te doen: de borst vooruit, de neus omhoog, de hoed in de handen op de rug.

Het beeld toont een traditioneel gestileerde mansfiguur. De grondvorm is op eenvoudige wijze vormgegeven, details zijn grotendeels weggelaten. Monsieur Jacques draagt een overjas, al valt dat voornamelijk op te maken uit het silhouet van de figuur. Zijn armen lijken aan zijn lichaam vastgegroeid. Het model van de jas is slechts summier gedefinieerd door de aanwezigheid van enkele verdiepte lijnen en verhoogde vlakken die positie van revers en jaszakken aangeven. Ook de broek en schoenen van het mannetje zijn op een soortgelijke wijze vereenvoudigd: waar de broek in de voet overgaat, is in het midden gelaten.

Museum Boijmans van Beuningen bezit een reeks van figuurschetsen van Oswald Wenckebach, waarin Monsieur Jacques telkens figureert. Hij is in deze reeks in verschillende houdingen weergegeven en elk beeldje belicht een andere karaktertrek of stemming. De titels verwijzen naar gebeurtenissen of situaties waarin Jacques verkeert: zo bezoekt hij een begrafenis, voert hij een politiek debat en is hij als toerist op vakantie. In de tijd dat het beeld geplaatst werd – halverwege de jaren 1950 – herkenden veel Nederlanders er het stereotype van de Nederlandse burgerman in.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Sculpture International Rotterdam. Zie https://www.sculptureinternationalrotterdam.nl/…/monsi…/

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *