Radio Hertogjansplace
KralingenRotterdam van toen

Zicht op werkzaamheden voor de bouw van de Jaffabrug bij de Karmelweg en de Kralingse Plaslaan, 1960

De naam Jaffa komt al in 1542 voor. Toen woonden, blijkens het Register van Sententiën, Jan Vrankensz. en Adriaen Claesz. in het Jaffa. In dit geval gaat het om een buurt van die naam. Later komen een huis, een herberg en een broodbakkerij onder de naam ‘Jaffa’ voor. Volgens de Rotterdamsche Courant van 26-08-1898 herinneren de namen Jaffa, Paradijs, Jeruzalem en Jericho aan de tijd, toen dit terrein aan de Duitse Orde behoorde. De Jaffabrug ligt over de Boezem als verbinding van de Boezemlaan met de Kralingse Plaslaan. Vroeger had men ook nog een Jaffabrug, die bij het Jaffa over de (gedempte) Vliet lag. Jaffa is een eeuwenoude havenstad in Israël.

Het Karmelgebergte is een gebergte in het noordwesten van Israël van circa 500 meter hoogte. De Karmelberg is het noordelijkste gedeelte van dat gebergte. Het gebergte strekt zich uit van de stad Haifa aan de Middellandse Zee tot het zuidoostelijk overloopt in de bergen van Samaria, in de buurt van Jenin. De heuvels van Samaria waarin het Karmelgebergte uitloopt worden ook wel tot het Karmelgebergte gerekend

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *