Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenRotterdam west

Doorkijk door poort vanaf het Rauwenhoffplein richting Mathenesserplein en Delfhavense Schie, 1930

Doorkijk door poort vanaf het Rauwenhoffplein richting Mathenesserplein en Delfhavense Schie, 1930-1939. Op de achtergrond de Mathenesserbrug.

Het Rauwenhoffplein is vernoemd naar Nicolaas Wilhelm Pieter Rauwenhofff, 1826-1909, lector aan de Geneeskundige School te Rotterdam 1859-1866. Van 1871 tot 1896 was hij hoogleraar plantkunde aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Het Rauwenhoffplein was van 1920 tot 1927 onderdeel van het Mathenesserplein.

De naam van het Mathenesserplein is ontleend aan de ambachtsheerlijkheid Mathenesse die al in 1276 voorkomt. De naam zal een samenvoeging zijn van de woorden made (weide) en nes (aangeslibd land). Als oudste ambachtsheer wordt genoemd Dirk Bokel, wiens kleinzoon zich Dirk van Mathenesse noemde. Het Slot Mathenesse of Huis te Riviere, waarvan nog een ruïne aanwezig is, lag aan de Schiedamse Schie ten noordwesten van Schiedam. Binnen de ambachtsheerlijkheid lagen de polder Nieuw- en Oud-Mathenesse.

De foto komt uit de collectie Spaarnestad en bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *