Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Vier kinderen zitten op een bankje in het Museumpark, 1935

Vier kinderen zitten op een bankje in het Museumpark, 1935-1939. Op de achtergrond links het hoofdkantoor van Unilever en rechts woningen aan de Rochussenstraat.

Het Museumpark is een park in Rotterdam, gelegen tussen de Westersingel, de Westzeedijk, het complex van het Erasmus MC en de Rochussenstraat. Het park ligt in het Land van Hoboken, het voormalige landgoed van de familie Van Hoboken.

In 1924 kocht de Gemeente Rotterdam het Land van Hoboken en werd het gebied hernoemd tot “Dykzigt”. De stad was daarvoor al om het landgoed heen gegroeid, waardoor het een zeldzaam landelijk groen gebied middenin Rotterdam was. In 1927 publiceerde W.G. Witteveen het gemeentelijke “uitbreidingsplan Dykzigt”. Hierin stond aangegeven hoe het voormalige landgoed opnieuw ingericht moest worden. Vanaf 1928 werd het uitbreidingsplan geleidelijk en gedeeltelijk uitgevoerd.

In 1929 kreeg het deel van de Mathenesserlaan dat door het park loopt de naam “Museumpark”. In hetzelfde jaar begon ook de bouw van een nieuw gebouw voor (toenmalig) Museum Boijmans in het park. Het ontwerp was van stadsarchitect Van der Steur. Achter het museum ontwierp hij een museumtuin met rosarium (nu bekend als de Rozentuin) samen met twee vijvers.

Het voormalig kantoor van Unilever (ook Unilevergebouw) is thans de hoofdvestiging van Hogeschool Rotterdam aan het Museumpark in Rotterdam. Het is tussen 1930 en 1931 gebouwd als hoofdkantoor van Unilever in zakelijk-expressionistische trant naar een ontwerp van architect H.F. Mertens.

Het gebouw ligt precies in de zichtas van het Eendrachtsplein en neemt door zijn architectonische autoriteit een cruciale positie in binnen het stedenbouwkundige plan dat Willem Gerrit Witteveen in 1926 voor dit gebied, het voormalige Land van Hoboken, maakte.

De foto komt uit de collectie Spaarnestad en bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *