Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De bouw van de Centrale Bibliotheek op de binnenrotte, 1982

De bouw van de Centrale Bibliotheek naar een ontwerp van architectenbureau Van den Broek en Bakema op de hoek van de Hoogstraat en de Binnenrotte, 1982.

Voor het ontwerp van het nieuwe gebouw van de Centrale Bibliotheek Rotterdam was een prijsvraag uitgeschreven, waarvoor onder andere ook Carel Weeber een ontwerp maakte. Het winnend ontwerp kwam van Jaap Bakema en Hans Boot van het architectenbureau Van den Broek en Bakema. Ze ontwierpen een post-modernistisch gebouw met enige gelijkenis met het Centre Pompidou in Parijs. In dat ontwerp liepen stalen buizen voor de luchtcirculatie vanaf het dak langs de gevel naar beneden. Op 7 oktober 1983 werd het gebouw officieel geopend door Koningin Beatrix.

Met ruim 2,4 miljoen bezoekers per jaar is de Centrale Bibliotheek Rotterdam de meest bezochte culturele instelling van Rotterdam. In het grote publiek te faciliteren zijn verschillende voorzieningen getroffen. Zo zijn er in de centrale entree een zithoek gecreëerd rond een vergroot schaakbord op de grond, waar de stedelingen zich al decennia met elkaar kunnen meten.

Langs een zijde naast de entree is een bibliotheekcafé ingericht over de begaande grond en eerste verdieping. Op de tweede verdieping is een speciale leeshoek ingericht van de jongste bezoekers, en verder zijn er lees- en studieplekken over verdeeld over de overige verdiepingen.

Tussen 2025 en 2028 staat een grote verbouwing gepland, waarbij de bibliotheek tijdelijk naar de Librijesteeg wordt verplaatst.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en van bibliotheek.rotterdam.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *