Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Omstanders kijken toe hoe burgemeester Van Walsum warenhuis De Bijenkorf opent, 1957

Omstanders kijken toe hoe burgemeester Van Walsum warenhuis De Bijenkorf opent, 18 maart 1957. De winkel is de volgende dag geopend voor publiek.

Uit het Rotterdamsch Parool van 19 maart 1957:
(Van één onzer verslaggevers) De nieuwe Bijenkorf is geopend! „Dit is het moment, waarnaar heel Rotterdam weken lang met spanning heeft uitgezien”, zei burgemeester Van Walsum vanmorgen. Hij drukte op een knop en op hetzelfde moment begonnen de roltrappen te draaien, werden overal in het daarvóór nog schemerige warenhuis de feestelijke lichten ontstoken, schalde vrolijke muziek over dé vier verdiepingen en gingen op het dak vlaggen naar de toppen van de hoge masten.

Vóór het grote ogenblik kreeg de belangrijkheid van deze dag in enkele feestelijke toespraken reliëf. Tot in lengte van dagen zal deze Bijenkorf een blijde herinnering bewaren aan de reconstructie van onze stad, zei de burgemeester in de Cineac, waar een groot aantal eregasten bijeen was. Mr. van Walsum toonde zich zeer dankbaar dat juist hij de opening van het warenhuis mocht verrichten. Het zou ongetwijfeld niet moeilijk zijn geweest iemand die niet aan Rotterdam gebonden is voor deze plechtigheid te vinden, zei hij. Maar het gemeentebestuur is verheugd, dat de directie van de Bijenkorf de opening van het nieuwe gebouw heeft willen zien als een Rotterdamse aangelegenheid. De burgemeester drukte ook zijn warme waardering voor het nieuwe warenhuis uit. Het stadsbeeld is er op zeer bijzondere wijze door verrijkt merkte hij op. En tot hoofddirecteur Van der Wal, die de onderhandelingen over de nieuwbouw voerde, zei hij: Rotterdam heeft alle reden U dankbaar te zijn. U hebt de stad zeer bijzondere diensten verleend. In de toespraak van dr. Van der Wal viel voldoening te beluisteren. Voldoening over wat in Rotterdam kon worden bereikt. Wij geloven ineen verdere stijging van de welvaart in ons land, aldus de hoofddirecteur. De capaciteit van dit nieuwe gebouw is daarop berekend. Wij hopen spoedig ook de derde verdieping voor de verkoop in gebruik te nemen.

De foto graaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Rotterdamsch Parool van 19 maart 1957.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *