Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Zicht op de Binnenrotte met het Luchtspoor en de Laurenskerk, 1987

De Binnenrotte was oorspronkelijk het gedeelte van de rivier de Rotte binnen de bebouwing van Rotterdam. In 1871 werd de Binnenrotte gedempt voor de aanleg van het spoorwegviaduct in de lijn Rotterdam-Dordrecht. Het viaduct werd gesloopt na de aanleg van de Willemsspoortunnel in 1993. Sinds die tijd is de Binnenrotte een grote open ruimte die op dinsdag en zaterdag gebruikt wordt voor de markt.

Het Luchtspoor was een Nederlands 2,2 kilometer lang spoorviaduct in de Spoorlijn Breda – Rotterdam dat dwars door het centrum van Rotterdam en met bruggen over de Nieuwe Maas en de Koningshaven heen ging. Het begon ter hoogte van de overgang van het spoor over de Schie en Schiekade en eindigde bij de aanvang van de vaste oeververbinding over de Nieuwe Maas; de officiĆ«le benaming was Binnenrotteviaduct. Dit spoorviaduct werd op 28 april 1877 geopend als onderdeel van de door de Staat aangelegde verbinding van Amsterdam naar BelgiĆ«.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *