Een filiaal van de Spaarbank Rotterdam aan de Mijnsherenlaan, 1957
Vanwege een spaaractie staat een lange rij kinderen voor het filiaal van de Spaarbank Rotterdam aan de Mijnsherenlaan, 18 maart 1957. Links is het Mijnsherenplein.
Van Rijnmond.nl:
Spaarbanken in Nederland vinden hun oorsprong bij de in 1784 opgerichte Maatschappij van Konsten en Wetenschappen, tot nut van ’t algemeen, kort genoemd ’t Nut. Deze maatschappij neemt nuttige initiatieven voor de samenleving, zoals het oprichten van bibliotheken en de Nutsverzekering. In 1818 wordt de Nutsspaarbank opgericht.
’t Nut maakt regels voor de spaarbanken. Het hoofdbestuur adviseert plaatselijke departementen om ten minste één keer per week zitting te houden, een bestuur van vier commissarissen aan te wijzen en het ingelegde geld te beleggen in de aankoop van Nederlandse staatsschuld en een rente te berekenen van 4%.
Aan de Botersloot wordt een lokaal in de Vleeshal gebruikt voor de zittingen van de Rotterdamse Spaarbank. Vanaf 1818 vergadert het bestuur daar in de ruimte die gratis door de gemeente beschikbaar wordt gesteld. René Spork van het Stadsarchief Rotterdam: “Sparen was een nieuw fenomeen en mensen moesten bereid zijn om hun geld ‘af te geven’. Maar in 1819 waren er in Nederland al 48 spaarbanken en tien jaar na de oprichting van die eerste bank zijn het er 66.”
Vanaf 1850 maakt het bankwezen een gestage groei door. De grote bloei start in 1870 als de welvaart stijgt door onder meer de industrialisatie. De Nutsspaarbank heeft doelen als de jeugd en de arbeiders spaarzaamheid bijbrengen. Spork: “Sparen was niet om leuke dingen te kopen, het moest verantwoord, een appeltje voor de dorst creëren.”
In 1958 ontstaan de Spaarbankboekjes van de Nutsspaarbank. Een regeling die bekend is geworden onder de naam Zilvervloot. Jonge spaarders verplichten zich tot het sparen van een bepaald bedrag binnen een bepaalde tijd. Aan het eind van die periode keert de overheid 10% rente uit.
De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van rijnmond.nl https://www.rijnmond.nl/…/200-jaar-spaarbank-in-rotterdam
Met medewerking van Rotterdam van toen