Radio Hertogjansplace
KatendrechtRotterdam van toen

De Tolhuisstraat bij de hoek met de Veerlaan, 1977

Deze straat dankt zijn naam aan het voormalige tolhuis dat daar ter plaatse aan de Dordtsestraatweg of Oudeweg stond. De Tolhuisstraat heette voor 1895 deels Boven-Oudeweg, deels Beneden-Oudeweg of Stoep. De laatste was feitelijk een aflopende straat van de verdwenen Vildersteeg naar de Oudeweg.

De Veerlaan herinnert aan het veer van Rotterdam naar Katendrecht. In 1599 kreeg de stad dit veer tussen Katendrecht en Coolhoek voor 10 gulden per jaar in erfpacht van de Ridderschap, Edelen en Steden van Holland en West-Friesland. De stad kocht in 1849 voor 150 gulden die recognitie af. Coolhoek was het gedeelte van Schielands Hoge Zeedijk, waar deze zich bij het Vasteland ombuigt naar het westen. Het veer is later zuidelijker verplaatst, toen het Nieuwewerk bij de stad is getrokken. In 1708 werd gesproken van de nieuwe pont op het tolhuis. Het werd toen Ponteveer genoemd en het haventje aldaar, dat door de aanleg van het Tweede Nieuwewerk naar het zuiden verlegd moest worden, eerst Pontegat, later Veerhaven. In 1827 werd het maken van de Veerdam en het graven van de Kleine Veerhaven of Nieuwehaven aanbesteed. Deze haven is in 1910/11 gedempt. De Veerhaven is in de jaren 1852-1854 gegraven. De Linker Veerdam en Linker Veerhaven ontvingen deze bijvoeging omdat ze op de Linker Maasoever liggen. De Veerlaan loopt over het schiereiland Katendrecht naar de Linker Veerdam.

De fotograaf is Willem Vermeer en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam. #rotterdamvantoen #rotterdam #geschiedenis #historie #history #stadsarchiefrotterdam #stadsarchief010

Minder weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *