Radio Hertogjansplace
HillegersbergRotterdam van toen

De verkeerstuin in het Plaswijckpark, jaren negentig

In 1923 werd het Plaswijckpark door de Rotterdamse horeca-ondernemer C.N.A. Loos – bekend van het grand café in het vooroorlogse station Hofplein – opgericht als Theetuin Hillegersberg. Deze tuin met wandelpark omvatte ook een dierenparkje waar onder meer apen en wallabies te zien waren. Het was een succes en de theetuin werd wat later uitgebreid met een rosarium, een speeltuin, een uitkijktoren en een rondvaartboot. Ook waren er roeiboten te huur. Het park was decennialang een van de weinige plekken waar de bewoners van het Oude Noorden van Rotterdam zich in een groene omgeving konden ontspannen.

In 1975 kwam het voortbestaan van Plaswijckpark in gevaar. De belangstelling nam af en de inkomsten uit entreegelden waren onvoldoende. Dankzij het toekennen van een structurele jaarlijkse subsidie door de gemeente Rotterdam werd sluiting voorkomen. Sinds 2003 beschikt het park over een dierentuinvergunning.[bron?] In 2013 werd deze bijdrage beëindigd. Wel werd in dat jaar nog een investeringssubsidie verstrekt om als slechtweeraccommodatie een overdekte speeltuin te kunnen bouwen.

De foto komt uit de collectie Dienst Monumentenzorg en bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *