Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Delftsche Poort met op de achtergrond korenmolen de Haas, 1882

De Delftsche Poort in Rotterdam was een stadspoort waarvan de laatste in 1764 werd gebouwd naar een ontwerp van architect Pieter de Swart. De stenen ornamenten aan de poort werden vervaardigd door Jacob Mattheus Cressant en Johannes Keerbergen. Het was reeds de derde poort op die plaats: de voorgaande twee waren wegens bouwvalligheid gesloopt. De eerste poort werd in de Middeleeuwen gebouwd en kreeg de naam de Noorderpoort en had een voorpoort. De tweede St. Joris- of Delftsche Poort werd in 1545 gebouwd.

In de jaren 30 van de 20e eeuw stond de poort in de weg: Rotterdam wilde een betere doorstroming van het toenemende verkeer. Men besloot de poort zo’n honderd meter te verplaatsen (afbreken stuitte op te veel weerstand). In 1939 begon men met de verplaatsing van het geheel. De onderbouw was in 1940 gereed, tijdens het bombardement werden zowel dit gedeelte als de opgeslagen beeldhouwwerken beschadigd. Een jaar later werd besloten dat “naar het inzicht van de meerderheid van de geraadpleegde deskundigen de poort niet meer afgebouwd kon worden en moest zij geheel verdwijnen”.

Korenmolen de Haas werd in 1716 voor Jan van der Werff gebouwd op de plaats waar eerst een standerdmolen stond. Het was een relatief zwaargebouwde molen.
Meestermetselaar Willem Stoop uit Rotterdam kreeg de opdracht. De molen werd op 3 oktober 1901 te koop aangeboden in het blad De Molenaar. Uit de advertentie blijkt dat het een koren- en pelmolen was. In de Eerste Wereldoorlog werd De Haas gesloopt.

De foto komt uit de fotocollectie algemeen van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en van https://www.molendatabase.nl/…/ten-bruggencate-nr-06678-q

Met medewerking van Rotterdam van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *