Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Coolvest met het Comediebruggetje, 1898

De Coolvest en de Coolsingel met het Comediebruggetje in de richting van de Raamstraat, 1898-1902.

Het Comediebruggetje heeft volgens de overlevering haar naam gekregen vanwege de Schouwburg Tivoli. Vanaf de Zandstraatbuurt kon je over dit bruggetje naar Tivoli. De beroemde Rotterdamse cabaretier en kleinkunstenaar Louis Davids, geboren in de Zandstraatbuurt, vierde in Tivoli zijn eerste successen.

Het ambacht Cool komt reeds voor omstreeks 1280. In 1596 kocht de stad de ambachtsheerlijkheid Cool, Blommersdijk en Beukelsdijk van Jonkheer Jacob van Almonde. Bij Koninklijk Besluit van 20 september 1809 werd het ambacht Beukelsdijk, Oost- en West-Blommersdijk, genaamd Cool, tot een zelfstandige gemeente verheven. In 1811 werd Cool door Rotterdam geannexeerd.

De Raamstraat herinnert aan de lakenindustrie, in vroeger tijd een belangrijke bron van bestaan in Rotterdam. Het laken werd om te drogen en uit te rekken op ramen gespannen. In het oudste keurboek van ca. 1410 werd bepaald dat alle lakenramen uit de kerk verwijderd moesten worden. Voor die tijd schijnt het dus gewoonte te zijn geweest ze daar te plaatsen. Het einde van de Lombardstraat werd toen door de stad aangewezen voor het plaatsen van de ramen. Op 3 november 1508 besloot de vroedschap om land voor de ramen aan te kopen op het einde van de Westewagenstraat bij de Sint Jorisdoelen.

De vervaardiger is Fotohandel Nijman en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van http://www.engelfriet.net/Alie/Hans/stadhuis.htm….

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *