Radio Hertogjansplace
Oud CarnisseRotterdam van toen

De Oude Kerk aan de Charloisse Kerksingel, 1920

De Oude Kerk aan de Charloisse Kerksingel, 1920-1930. Links een levensmiddelenwinkel van de Unie Winkelmaatschappij N.V.

Het gebouw van de Oude Kerk in Charlois is relatief jong, maar staat op de plaats van een veel oudere kerk. De huidige kerkzaal dateert van 1868. De toren is veel ouder, die kwam in 1660 gereed. De Hervormde Wijkgemeente Charlois van de Protestantse Kerk in Nederland maakt gebruik van het godshuis.

Toen Karel de Stoute op 14 april 1462 de akte van overdracht van de polder Rijerwaert aan vier grondheren goedkeurde, verbond hij daar twee voorwaarden aan, dat:
– de ingedijkte grond “voortaen heten sal ’t land van Charolois” (naar het Franse graafschap Charolois waar hij vandaan kwam);
– er een kerk gesticht werd “die genaempt sal wesen Sinte Clemenskercke.” (dus gewijd aan Sint-Clemens).
De eerste kerk moet voor 1467 klaar geweest zijn. In dat jaar was Charlois reeds ingedeeld bij het decanaat Schieland, wat er op wijst dat er een pastoor met een kerk was. Op de kerk stond een kleine toren.

In 1512 werd een vergrote en vernieuwde kerk ingewijd. Daarvoor staken naar men zegt wel 5000 mensen in processie de bevroren rivier over. Maar door de dooi en noordwesterstorm was het ijs te zwak geworden en men zakte massaal door het ijs. De slachtoffers van dat ongeluk zijn in een massagraf aan de Sluisjesdijk begraven. Na de reformatie trad de eerste dominee in 1567 in dienst.

De foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *