Radio Hertogjansplace
OverschieRotterdam van toen

De Overschiese Dorpsstraat gezien vanaf de Hoge Brug, 1961

De Overschiese Dorpsstraat gezien vanaf de Hoge Brug, 19 september 1961. Op de achtergrond de Grote Kerk.

Het dorp Overschie, eigenlijk Ouderschie, Ouwerschie of Oldschie geheten, moet al voor het jaar 1063 hebben bestaan. Op 28 december van dat jaar sloot de bisschop van Utrecht, Willem van Gelder, met Reginbertus, de abt van Echternach, een verdrag waarbij eerstgenoemde afstand deed van een aantal kerken in Holland, waaronder die van Schee of Schie. Ook onder de naam Oud-Schiedam komt het dorp wel voor. Het dorp Overschie behoorde tot de heerlijkheid van die naam, die ook een aantal polders omvatte. In 1409 werd deze heerlijkheid door graaf Willem VI van Holland in erfleen gegeven aan Filips van Spangen. Later kwam ze in bezit van de stad Delft. Overschie werd in 1941 door Rotterdam geannexeerd.

De Kerksingel is vernoemd naar de hervormde Grote kerk. Het oudste kerkgebouw van Overschie werd in de 10de eeuw gesticht. In de 14de en 15de eeuw brandde het gebouw verschillende malen af en werd vervolgens steeds herbouwd. De kerk brandde in 1899 eveneens af; ze werd door een nieuw gebouw vervangen.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *