Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenZuidplein

De ingang van Jeugdland in Ahoy, 1976

Van Platform Wederopbouw Rotterdam:
Veel Rotterdammers hadden het in de jaren vijftig niet breed. Vanuit de gemeente, om precies te zijn de Raad voor Lichamelijke Opvoeding, kwam het idee om iets in juli en augustus te doen voor de bevolking dat voelde als vakantie. Voor veel kinderen viel er niet veel meer te doen dan spelen op de lege landjes die Rotterdam rijk was. Maar op 11 juli 1958 startte de eerste editie Jeugdland waar allerlei spelletjes en activiteiten voor kinderen bij elkaar gebracht waren in Ahoy. Jan Roodbol en zijn vriendje Henk Burggraaf opende het 22 dagen durende festijn door een stukje op een postkar rijden en postbode te spelen. Hij vertelt aan het AD dat ze niets van de ceremonie en alle fotografen snapten, maar dat ze het wel leuk vonden om te spelen. Het krantenknipsel heeft hij nog altijd in zijn bezit.

Jeugdland werd weliswaar ook toen in Ahoy gehouden, maar Ahoy lag toen nog op de plek van het huidige Erasmus MC. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar werden onder leiding van jonge leerkrachten en stagiaires, toen nog kwekelingen genaamd, beziggehouden. Naast diverse sporten, zowel binnen als buiten, konden kinderen tekenen, schilderen, emailleren, kleien, timmeren met echte spijkers, naaien met een echte naaimachine en bloemschikken. Er was een circusschool en een theatertje, waar kinderen zowel toeschouwer als piste- en podiumartiest mochten zijn. Zelfs een rondje op een echte kameel of olifant was mogelijk, naar het schijnt. Ze konden beroepen spelen zoals metselaar, bakker en erg populair in die tijd: ‘conducteurtje’ van de RET. Veel van deze activiteiten hebben de zestig jaar niet overleefd waaronder de poppendokter en een bord brinta bij de lunch. Tegenwoordig zijn er meer kermisattracties, springkussens of workshops voor rappen en breakdance.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam. De informatie komt van de website Platform Wederopbouw Rotterdam. Zie: https://wederopbouwrotterdam.nl/…/jeugdvakantieland-nog…

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *