Overzicht vanaf het Groothandelsgebouw van het Stationsplein, 1987
Overzicht vanaf het Groothandelsgebouw van het Stationsplein, 1987. Rechts concertgebouw de Doelen en in het midden het Weena (en de Weenatunnel).
De naam Weena is afgeleid van het Hof van Wena, een oud herenhuis (donjon) dat ongeveer op de plaats van het inmiddels gesloten station Rotterdam Hofplein heeft gestaan. Het werd gebouwd omstreeks het jaar 1136 op nog niet ingedijkt land door Christiaan van Wassenaer, Heer van Bleiswijk, Berkel, Boeckel, Oost- en West-Blommerdijk en de landen van Cool. Pas later werd het Weena met dubbel e.
In de naoorlogse wederopbouw schuwde het linkse, door de PvdA gedomineerde stadsbestuur hoogbouw aanvankelijk, en bleef het Weena een grote lege vlakte. Het Hilton Hotel uit 1964 van architect Huig Maaskant aan het Hofplein gold als de limiet, nadat hij de Maasstad in 1960 al had verbonden aan de Euromast. Ter gelegenheid van de manifestatie C70 werd aan de zuidzijde van het Weena een maquette van het Rijnmondgebied gebouwd, verschenen er aan de noordkant paviljoens en was de straat deel van een kabelbaanparcours. In 1976 werd voorzichtig begonnen met de eerste wolkenkrabber in het gebied, gebouw Hofpoort, als hoofdkantoor van Shell Nederland.
Daarna keerde het tij. Aan het Hofplein verrees in 1984 het door Cees Dam ontworpen appartementencomplex Weenaflat van twaalf etages, niet veel later gevolgd door het Weenahuis en in 1987 de Weenatoren, beide van architect Henk Klunder.
In 1991 verrees de Delftse Poort, hoofdkantoor van Nationale-Nederlanden (NN), van architect Abe Bonnema. Het terrein waarop het gebouw staat was jarenlang gereserveerd voor een provinciehuis voor een in te stellen provincie Rijnmond; toen deze provincie leek te worden geannuleerd, greep NN de mogelijkheid daar een van haar hoofdvestigingen te bouwen.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam vaan toen