Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Bouwdok van metrostation Churchillplein en Beurs, 1965

Op de achtergrond onder andere het gebouw van het Rotterdamsch Nieuwsblad en de latere ABN Amro.

Het Churchillplein is een plein in Rotterdam. Het Churchillplein ligt aan het zuidelijke uiteinde van de Coolsingel. Op het Churchillplein komen de Coolsingel, de Blaak, de Westblaak en de Schiedamsedijk samen. Onder het Churchillplein kruisen de tunnels van de noord-zuidlijn (de lijnen D en E) en van de oost-westlijn (de lijnen A, B en C) van de Rotterdamse metro.

De plannen voor het stadhuis van Rotterdam uit 1913 maakten deel uit van een groter stedenbouwkundig plan. Hierbij was het Van Hogendorpsplein (de iets noordelijker gelegen vooroorlogse tegenhanger van het Churchillplein) gedacht als tegenhanger van het Hofplein, dat aan de noordzijde van de Coolsingel ligt. In de dertiger jaren verschenen aan het Van Hogendorpsplein de Bijenkorf en het Erasmushuis, beide van Dudok.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het Van Hogendorpsplein vervangen door het iets zuidelijker gelegen Churchillplein, op de plek van de oude Bijenkorf van Dudok en van de vooroorlogse Gedempte Vest. Er werd zo een ‘venster op de rivier’ gecreëerd vanaf de Coolsingel. In 1982 werd het metrostation Churchillplein aan de Oost-westlijn geopend. Sinds eind jaren negentig is de naam van het metrostation gewijzigd in Beurs. Het venster op de rivier is in 1986 weer gesloten door de bouw van het Maritiem Museum Rotterdam.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *