Station Rotterdam Hofplein, 1992
De op 1 oktober 1908 in dienst gestelde Hofpleinlijn verbond de centra van Rotterdam, ’s Gravenhage en Scheveningen en heeft door de jaren heen een veelzijdig bestaan gekend. Over de Hofpleinlijn mogen we beweren dat ze altijd een belangrijke plaats heeft ingenomen, niet in de laatste plaats als omleidingsroute tussen Den Haag en Rotterdam. Dat sneltrams ooit de slag met echte treinen zouden winnen, was lange tijd ondenkbaar. Toch gebeurde het! In de zomer van 2006 nam RandstadRail het tracé, inclusief de Zoetermeerlijn, met veel bombarie over. Veel voordeel voor het reizend publiek leverde dat overigens niet op. Een fatsoenlijk railproduct volgde pas in september van het daaropvolgende jaar.
Station Hofplein was het Rotterdamse eindpunt van de Hofpleinlijn, de voormalige ZHESM lijn tussen Rotterdam en Scheveningen. Het station was tot juni 2006 in gebruik bij de NS en vervolgens bij de RET als eindpunt van RandstadRail, tot de sluiting van het station in augustus 2010.
Het stationsgebouw op deze plaats werd geopend op 1 oktober 1908. Het bijzondere halfronde gebouw, ontworpen door Jacobus Pieter Stok werd gebouwd aan de centrumkant van het luchtspoor Rotterdam-Dordrecht, met een onderdoorgang naar de perrons. Het stationsgebouw werd gebouwd aan het drukke vooroorlogse Hofplein, dat even ten oosten lag van het huidige Hofplein.
In 1956 werd het tijdens het bombardement gesneuvelde voorgebouw opgevolgd door een nieuw stationsgebouw, ontworpen door Sybold van Ravesteyn. De gebruikte vormentaal en stijl werd ook toegepast in het stationsgebouw van Rotterdam Centraal Station dat in 1957 gereed kwam. Dit stationsgebouw is in verband met de aanleg van de Willemsspoortunnel begin jaren 90 gesloopt.
In 2006 had het station nog één eilandperron (waarlangs nog slechts één spoor, het noordelijke, gebruikt werd), dat rechtstreeks van de straat te bereiken was, of via de loopbrug over het tunnelspoor.
De fotograaf is Rob van de Rest en de foto komt van de site feijenoordsemeesters.nl. De informatie komt eveneens van feijenoordsemeesters.nl en van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen