De Kuip tijdens de kwartfinale van de Europacup 1, Feyenoord-Stade de Reims, 1963
Uit het Vrije Volk van 14 maart 1963:
Feijenoord heeft het klaargespeeld. Dank zij een 1-1 gelijk spel in de returnwedstrijd tegen Reims, zijn de Rotterdamse furies de halve finale van het Europacuptoernooi binnengestormd. Dat gebeurde in een inferno van tumult en lawaai, in een.donder van gezang en afschuwelijke toetermuziek.
Door een doelpunt van Piet Kruiver in de zevenendertigste minuut van de eerste helft trapte Feijenoord, dat na de 1-0 zege in Parijs al aan een gelijkspel voldoende had, de deur naar verdere cupglorie in.
Op de drempel bleef Reims nog lange tijd verwoed tegenstand bieden en zeven minuten voor het einde werd het door Akesbi zelfs 1-1. Maar niets kon de Rotterdammers de toegang tot het voorportaal tot het Europese topvoetbal versperren.
Het was het vreemdste voetbalcarnaval dat Nederland ooit heeft aanschouwd. Voor de aanvang al was het Feijenoordstadion een kuip vol schuimend optimisme, een deinende zee van feestelijk rood-wit. Rood-witte hoedjes, rood-witte parapluies, rood-witte vlaggen en spandoeken. Zelfs de gezichten: deels rood van opwinding, soms wit van opgekropte spanning. En dan natuurlijk: „Geen woorden maar daden”, golvend als een krachtige hymne door het volgepakte bouwwerk van staal en glas. Het veld, het troetelkindje van een paar miljoen Nederlanders, daar lag het een beetje bleekjes nog, maar toch wel gezond. Gelukkig. Dat was een zorg minder.
Een ongewoon krachtig kordon politiemensen omzoomde het terrein, stille, zwijgende figuren in een somber zwart. Zij lieten deze roes over zich heen gaan. Deze kermis raakte hen niet. Of toch? Of klopte er ook in hun hart iets voor Feijenoord dat op dit moment een branding van nationaliteitszin liet aanrollen, zo machtig en zo indrukwekkend, dat eigenlijk niemand zich aan de invloed daarvan kon onttrekken.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van via delpher.nl uit het Vrije Volk van 14 maart 1963.