Provo’s tijdens een happening bij het standbeeld van “Fikkie” op het Eendrachtsplein, 1966
Uit het Vrije Volk van 16 mei 1966:
Snelle rechtspraak na happening ONVOORWAARDELIJKE HECHTENIS VOOR ZESTIEN JONGENS
(Van een onzer verslaggevers) Vijftien van de zeventien jongens, die zondagmiddag voor de kantonrechter mr. J. J. H. van der Brug moesten verschijnen, zijn conform de eis van de officier van Justitie mr. R. A. Schimmel veroordeeld tot zes dagen onvoorwaardelijke hechtenis. De oudste van het hele gezelschap, de 24-jarige Rotterdammer A. S. R., kreeg echter, eveneens conform 12 dagen, omdat hy zich hevig tegen zijn overbrenging naar het bureau had verzet en een achttienjarige jongen werd overgedragen aan de marechaussee omdat hij in militaire dienst bleek te zijn.
Eén voor één kwamen de knapen voor het hekje. De meesten erkenden het politiebevel om door te lopen in de wind te hebben geslagen, enkelen hadden dat zelfs gedaan uit solidariteit met Joop Stolk, die als eerste mee moest naar het bureau. De officier van Justitie zei in zijn requisitoir tegen de eerste verdachte, ‘dat er zodanig gestraft moet worden, dat de provo’s het voortaan uit hun hoofd zullen laten een happening te organiseren.
Vooral bij de eerste vier, vijf verdachten ging mr. Van der Brug, de kantonrechter, vrij uitvoerig in op de onvrede, die de provo’s met de huidige maatschappijstructuur zouden hebben. Tegen een negentienjarige jongen zei hij: „U zegt student te zijn. Wel, studeer dan en houdt u bij uw leest, want u bent nog te jong om iets van politiek te begrijpen”. En tegen een andere verdachte: „Rotterdam is een hardwerkende stad en daar moet het publiek van jullie grapjes niets hebben. U hebt in dat gareel mee te lopen. Trouwens, u kunt overal betamelijk uw mening laten horen”.
Elf van de verdachten deden onmiddellijk afstand van hoger beroep, één jongen tekende hoger beroep aan, omdat hij wel doorgelopen zou zijn en de drie overige verdachten wilden zich eerst beraden.
De fotograaf is Hans Keijzer en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 16 mei 1966.
Met medewerking van Rotterdam van toen