Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenZuidplein

De Mijnsherenlaan met op de voorgrond de Pleinweg, 1958. Rechts de Zuidpleinflat

De Mijnsherenlaan heet naar het dorp Mijnsheerenland in de Hoeksche Waard. De Pleinweg vormt de verbinding tussen twee pleinen, het Maastunnelplein en het Zuidplein. In 1928 wordt de ligging van de weg als volgt omschreven: ‘de weg die van het zuidwesten van en evenwijdig aan de Bas Jungeriusstraat de Velgersdijk verbindt met de Katendrechtsche Lagedijk’. Als toevoeging wordt vermeld: ‘deze weg vormt den verbindingsschakel tusschen het Karel de Stouteplein en het nieuwe centrale plein aan den Linker Maasoever.’ Het nieuwe centrale plein werd later Zuidplein genoemd. Bij besluit B&W van 30 januari 1934 werd de Pleinweg verlengd tot aan de Mijnsherenlaan en kreeg eveneens de naam Pleinweg.

De Zuidpleinflat is het vierde hoge woongebouw dat de Rotterdamse architect Willem van Tijen (1894-1974) realiseerde. Na de Parklaanflat van 1933, de Bergpolderflat van 1934 en de Plaslaanflat van 1938 werd hij in 1939 door de Gemeentelijke Technische Dienst gevraagd voor één van de geplande vijf woonflats in het groen aan de zuidelijke rand van het Zuidplein. Hoogbouw zou je deze woongebouwen van acht verdiepingen tegenwoordig niet meer noemen, maar in 1941 is er al sprake van veertien verdiepingen. En nog steeds zijn er vijf flats gepland, want er is natuurlijk enorme woningnood door de verwoestingen van het bombardement. Er komen woningen voor grote en kleine gezinnen.

Na de bevrijding wordt het project in iets gewijzigde vorm en op een andere locatie uitgevoerd. Op 29 april 1947 wordt de eerste paal geslagen. Het woongebouw is uiteraard in hoofdzaak ontworpen door Van Tijen, maar wel als teamwork met andere ontwerpers. Uiteraard werkte hij samen met de jongere Hugh Maaskant, vanaf 1937 zijn compagnon.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Platform Wederopbouw Rotterdam. https://wederopbouwrotterdam.nl/artikelen/zuidpleinflat

Met medwerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *