Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Het Binnenwegplein met links het kunstwerk Two Turning Vertical Rectangles van George Rickey, 1976

Het Binnenwegplein met links het kunstwerk Two Turning Vertical Rectangles van George Rickey en rechts meubelwarenhuis H.H. de Klerk, 13 april 1976.

De 8 meter hoge roestvrijstalen constructie met bewegende rechthoeken vervaardigde de kunstenaar in 1969. Het object werd in 1971 onthuld op het plein waar het bijna veertig jaar stond, totdat het in 2012 werd weggehaald vanwege ‘hoofdstootgevaar’. In november 2007 was het beeld ook al voor ongeveer vier maanden verdwenen, toen omdat de lagers werden vervangen. In april 2015 is het werk weer teruggeplaatst, op een 50 centimeter hogere sokkel. Dit was nodig omdat het hele Binnenwegplein werd gerenoveerd en wat werd opgehoogd. Na een paar maanden reed een vrachtwagen tegen het kunstwerk aan, waarbij het ernstig werd beschadigd. De vrachtwagenchauffeur maakte zich niet bekend, zodat de schade niet kon worden verhaald op een verzekering. Het was niet duidelijk of het kunstwerk nog wel hersteld kon worden, en het verdween vervolgens in een depot. In 2019 is de restauratie van het kunstwerk voltooid; in september 2020 is het kunstwerk teruggeplaatst op het Binnenwegplein.

In 1948 kreeg woninginrichtingsbedrijf H.H. de Klerk en Zonen toestemming een nieuw winkelpand te bouwen aan het Binnenwegplein. Dit viel samen met een ander heuglijke feit, het 75-jarig bestaan van de firma. In 1873 begon Hendrik Hubertus de Klerk een handeltje in kokosmatten uit China, als bijverdienste in het boter-, kaas- en eierenwinkeltje van zijn vrouw. Dit bleek betere handel en van een winkel in matten, karpetten en vloerzeil aan het Achterklooster groeide De Klerk uit tot een grote naam in o.a. meubels.. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de winkels in Rotterdam en Den Haag verloren. Op 21 juli 1952 werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe pand (Van de Broek en Bakema) en op 15 oktober 1953 werd het gebouw officieel geopend.

De foto komt uit de fotocollectie algemeen van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en Platform Wederopbouw Rotterdam. Zie: https://wederopbouwrotterdam.nl/artikelen/warenhuis-de-klerk

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *