Het Grotekerkplein, de Cockensteeg, de Lange Torenstraat en op de achtergrond de Oppert, 1914
Het Grotekerkplein was oorspronkelijk een deel van het oude kerkhof, dat rondom de parochiekerk lag. De aanwezigheid van de kerk leidde al snel tot de huidige naam. Vanwege het oude kerkgebouw, dat sinds 1572 voor de reformatorische eredienst in gebruik was, kwam al spoedig de huidige naam in gebruik.
De Cockensteeg was vernoemd naar Gerrit Wiggertsz. Cock, in de eerste helft van de 15de eeuw eigenaar van een van de huizen in de steeg. Zij liep van de Lange Torenstraat naar de Oppert. Ook onder de namen Gerrit Cockensteeg en Jan Cockensteeg kwam deze voor. De naam werd voorts verbasterd tot Kokkersteeg. In de 15de eeuw heette de steeg Arent Kerstantszstraatje naar een van de huiseigenaren. Ook de naam Papenstraatje of -steegje kwam voor naar de priesters, die hier woonden. Eveneens naar Gerrit Kocken heette het Kokkerswater. Dit was een andere naam voor de Kerkrotte.
De Lange Torenstraat liep van het Grotekerkplein naar de Sint-Jacobstraat. Bij besluit B. 30 juni 1942 werd de naam ingetrokken. Ze ontving haar naam na de demping van de Slikvaart in de jaren 1852 en 1853, op het tracé waarvan ze werd aangelegd. Deze vaart kwam onder verschillende namen voor. In 1350 treft men de namen Watering of Sloot aan. Het zuidelijke gedeelte werd ook wel Kerkwatering, Kerkvliet of Kerksloot genoemd naar de nabijgelegen Sint Laurenskerk. In het begin van de 17de eeuw komt een gedeelte voor onder de naam Snippevlucht, naar het huis ‘van outs genaemd de Snippevlucht’, dat in 1625 wordt vermeld op de westzijde van de Slikvaart bij de Sint-Jacobstraat. Het water wordt op de kaart van Jan Potter (1567) Oude Rotte genoemd. Daar uit niets is gebleken dat die naam toen in gebruik was, valt het te betwijfelen of het water ook deze naam heeft gedragen. Naast Slik- of Slijkvaart komt in de 18de en 19de eeuw ook al Toornvaart of Toornvliet voor. Vanwege de geur die het water verspreidde, sprak men ook wel over Stinksloot. De Torenstraat ontving haar naam omdat ze op de toren van de Grote of Sint Laurenskerk uitkwam. Ter onderscheiding van de al bestaande Torenstraat, die later is opgegaan in de Sint-Laurensstraat, werd ze wegens haar lengte Lange Torenstraat genoemd. Op de plaats van deze straat ligt nu de Oppert.
Als vroegere vormen van de straatnaam Oppert kwamen voor Nyepoorte, Nieupoort, Nupoort en Noppert. Uit ‘in de Noppert’ is waarschijnlijk ‘in den Oppert’ ontstaan. In de 17de en 18de eeuw werd telkens gesproken van Oppert of Nieuwpoort.
De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van Rotterdam van toen